top of page

De drie dosha’s zijn: Vata, Pitta en Kapha.


Elk menstype heeft alle drie dosha’s in zich maar 1 of 2 (soms alle 3) ervan overheersen.
Het Vata type heeft de elementen lucht en ether in zich.
Het Pitta type heeft het element vuur in zich.
Het Kapha type heeft de elementen aarde en water in zich.

Kenmerken van een Vata type: Dienstbaar, creatief, idealistisch, houden van afwisseling en vernieuwing. Uit balans is een vata type vaak onrustig, beweeglijk en gejaagd, praten veel, zijn warrig en onsamenhangend in gesprekken, impulsief, kunnen vaak minder goed onthouden. Ze hebben een onregelmatig eetpatroon, droge huid, hoofdhaar is dun en broos, zijn tenger gebouwd. Kunnen slecht tegen kou.
Het uit zich in de spijsvertering, motoriek, ademhaling en bloedsomloop. (Reumatische ziekten en zenuwpijnen)

Kenmerken van Pitta type: Geestdriftig van aard, goede intelligentie, experimenterend, ondernemend, houden van uitdagingen en hebben een goed verantwoordelijkheidsgevoel, zijn dapper en trots. Ze hebben een goed karakter en spirituele kijk, vriendelijk en moedig
Uit Balans kunnen ze vlug boos zijn of scherpe tong hebben. Ze houden van goed eten, zijn geneigd tot te veel eten. Zijn middelmatig gebouwd, hebben een zachte, vettige en warme huid, overmatig transpirerend, haren zijn zacht, vettig en geel, worden vroeg grijs, ze slapen meestal lang.
Het uit zich in spijsvertering, het gezichtsvermogen, energiehuishouding en intellect. (Maagklachten en huidklachten, slecht gezichtsvermogen)

Kenmerken van kapha type: Straalt rust uit, is duidelijk aanwezig, goede intelligentie, vlijtig, niet snel geïrriteerd of uit evenwicht. Sobere mensen, nederig en traag. Wijs en gesteld op orde en regelmaat. Dienend en betrouwbaar. Heeft kracht en uithoudingsvermogen, ze houden van het leven. Uit balans zijn ze lui en traag, neiging tot overgewicht, kunnen minder genuanceerd zijn in hun uitspraken en niet betrouwbaar. Ze zijn stevig gebouwd, zwaarder dan gemiddeld, soepele glanzende huid, aangename stem, stevig haar, dat vettig, dik en golvend is.
Het uit zich in het functioneren van gewrichten, de huid en stabiliteit van lichaam en geest. (Constipatie en ziekten van de luchtwegen)

bottom of page